Esmorzars i berenars

  • L’esmorzar és l’àpat més important del dia i ha de cobrir un 25% de les necessitats diàries d’energia i nutrients, i el berenar ha de cobrir-ne entre un 10-15%.

  • Un esmorzar i un berenar adequats ajuden a millorar el rendiment físic i intel·lectual, a mantenir un bon estat de salut i a gaudir d’un millor benestar emocional.

  • L'esmorzar el podeu repartir en dues ingestes: en llevar-vos i a mig matí. La més important a casa, asseguts a taula amb temps suficient i l’altra, a l’hora d’esbarjo. 

  • En un esmorzar complet hauríeu de prendre els següents grups d’aliments: FARINACIS + LACTIS + FRUITA FRESCA

  • Els farinacis els podeu acompanyar d'algun aliment proteic.

  • El berenar és imprescindible per continuar amb les activitats de la tarda (estudiar, fer esport...). Depenent de les necessitats que tingueu pot ser un entrepà, fruita fresca, fruits secs, iogurt...

 


Què hem de prendre a l'esmorzar?

 

  • Farinacis (preferiblement integrals)

Cereals (blat, blat de moro, arròs, civada...) o pans blancs o integrals (de blat, d’espelta, de soja, de sègol...). Aporten sobretot energia, i si són integrals, també vitamines del grup B, minerals i fibra. 

Farinacis

 

  • Lactis i batuts vegetals

Llet, iogurts, quallada, mató, formatges, batuts vegetals... Aporten calci, i els lactis, també vitamina D, que reforcen els ossos i les dents.

Lactis i batuts vegetals

 

  • Fruites i sucs de fruita naturals

Poma, pera, préssec, kiwi, magrana... Aporten aigua, sucres, fibra, vitamines i minerals en abundància.

Fruits i sucs de fruita naturals

 

  • Aliments proteics

Pernil, gall d’indi, formatge, tonyina, hummus... Aporten les proteïnes necessàries per al manteniment de les estructures corporals i per al creixement.

Aliments proteics