Consells
L’alimentació equilibrada és la que ens aporta tots els nutrients que el nostre cos necessita. S’aconsegueix a través de la ingesta d’aliments dels diferents grups alimentaris de forma equilibrada i variada.
- Farinacis: rics en hidrats de carboni. Ens donen l’energia necessària.
- Fruites i verdures: riques en vitamines, minerals i fibra. Indispensables pel bon funcionament del cos.
- Oli d’oliva i fruita seca: rics en greixos saludables. Ens aporten energia i antioxidants. Recomanables diàriament.
- Proteics: rics en proteïnes, greixos, vitamines i minerals bàsics per al nostre creixement.
- Lactis: rics en proteïnes i calci. Fonamentals per a la salut dels ossos.
- Superflus: rics en greixos poc saludables i sucres simples. S’han de consumir ocasionalment i amb moderació.
Cada grup d’aliments està format per productes nutricionalment equivalents.
Combineu-los correctament per evitar els dèficits nutricionals i poder assegurar el manteniment de les funcions vitals.
Recordeu que una alimentació saludable es complementa amb una ingesta abundant d’aigua (1,5-2 l/dia), l’activitat física diària, el descans adequat i la convivència.
- Respecteu l’horari dels àpats i no us en salteu cap: esmorzeu, preneu un refrigeri a mig matí, dineu, bereneu i sopeu. És millor menjar poc i sovint!
- Esmorzeu abans de sortir de casa. Recordeu que l'esmorzar és l'àpat que us permet trencar amb el dejuni de la nit i que us serveix per començar el dia amb energia. Combineu un lacti, un farinaci i una fruita Combineu un lacti, un farinaci i una fruita. És convenient que a mig matí completeu l’esmorzar prenent alguna cosa.
- Necessiteu energia per estar al 100% i poder seguir amb la vostra activitat diària.
- Procureu que en el dinar i en el sopar hi estiguin representats tots els grups d’aliments: farinacis (cereals com arròs o pasta, patata,...), verdures (crues i cuites), proteics (carn, peix, ous, llegums) i fruita o lactis com a postres. Combineu els diferents aliments entre el dinar i el sopar.
- No us oblideu de berenar! Un entrepà o una fruita, o fruita seca o bé un iogurt... per estudiar i fer esport al màxim.
- Controleu les quantitats de menjar que us serviu.
- Cuineu utilitzant les diferents tècniques de cocció: planxa, forn, papillota, vapor, microones, fregits i arrebossats, guisats...
- Beveu aigua com a beguda principal durant tot el dia i especialment si feu activitat física.
- Intenteu menjar els aliments típics de cada temporada i locals! Us resultaran més saborosos, econòmics i nutritius.
-
- Aneu a comprar sense gana i eviteu la compra per impuls. Comprareu allò que realment necessiteu.
- Comenceu a comprar els aliments que no necessiten estar en fred i deixeu els congelats per al final de la compra.
- Comproveu les dates de caducitat i de consum preferent. La data de caducitat adverteix sobre el dia límit a partir del qual l’aliment no és adequat per al consum des del punt de vista sanitari. El consum preferent fa referència al temps en què el producte manté intactes les seves propietats, sense que la seva ingesta suposi un risc per a la salut.
- Rebutgeu els aliments en males condicions.
- Opteu per productes de temporada, locals, amb el mínim d’envasos possibles...
-
- No barregeu menjar cru i cuinat.
- Prioritzeu el consum dels aliments amb data de caducitat propera.
- Guardeu els aliments que no necessiten fred i que es conserven durant més temps (no peribles) en un lloc sec, fresc, net i allunyat dels productes de neteja.
- Guardeu els aliments que tenen una curta durada (peribles) a la nevera o al congelador, ja que el fred atura el creixement dels microorganismes.
- Conserveu els aliments cuinats a la nevera en recipients tancats.
- A la nevera ordeneu els aliments segons els nivells de temperatura.
- Descongeleu els aliments a la nevera, i si no teniu temps, feu-ho al microones o al forn, si disposen de l’opció “Descongelar”.
- No congeleu allò que hagueu descongelat prèviament.
- Renteu-vos les mans abans de començar a manipular els aliments.
- Mantingueu nets les superfícies de treball i els estris de cuina, abans i després d’utilitzar-los.
- Renteu sempre les verdures i les hortalisses, tant si les heu de consumir en cru com si les heu de cuinar.
- No netegeu les closques dels ous. I, per seguretat, els ous han d’estar sempre ben cuits: truita, ou dur...
- Si mengeu peix cru (sushi...), s’ha de congelar prèviament.
- Les maioneses fetes amb ou són de consum immediat. Si ha de passar una estona entre la preparació i el consum s’han de conservar a la nevera.
- Roteu els aliments emmagatzemats.
- Utilitzeu allò que teniu abans de comprar de nou.
- Cuineu en la quantitat justa per al nombre de comensals.
- No ompliu excessivament els plats. És preferible que oferiu l’opció de repetir.
- Aprofiteu el menjar sobrant, bé per un altre dia, bé per elaborar un nou plat.