Dinars i sopars
- • El dinar ha d’aportar el 35% de les necessitats diàries d’energia i nutrients i el sopar, el 25%.
- • El dinar i el sopar han d’estar formats pels mateixos grups d’aliments però el sopar ha de tenir-ne menys quantitat:
FARINACIS + HORTALISSES + ALIMENTS PROTEICS - • En els plats de dinars i sopars, les hortalisses i els farinacis haurien d'ocupar-ne la major part, mentre que els proteics haurien de representar-ne una quarta part.
- • El sopar convé que sigui lleuger i de fàcil digestió.
- • La millor opció de postres és sempre la fruita fresca de temporada.
- • El temps que hauríem de dedicar a cada àpat és de 20 minuts com a mínim.
- Gaudiu de la satisfacció de menjar. És un bon moment per compartir amb la família: apagueu el televisor i deixeu el mòbil fora de la taula!
Què hem d'incloure en un dinar i un sopar?
-
Farinacis (preferiblement integrals)
Arròs, blat, blat de moro, ordi, sègol, civada... Aporten energia. Si són integrals, l'energia és de llarga durada, i a més, contenen vitamines del grup B, minerals i fibra.
-
Hortalisses
Poden ser crues com l'enciam, la remolatxa, el rave, la pastanaga, el pebrot, el tomàquet, l'alvocat, els brots d’hortalisses... o bé cuites com el bròquil, els espinacs, el porro, la mongeta, la carxofa... Aporten vitamines, minerals, fibra i antioxidants.
-
Aliments proteics
Ous, llegums, fruits secs, peix, carn blanca i carn vermella. Aporten els nutrients necessaris per al manteniment de les estructures corporals i el creixement.
-
Fruita fresca
Poma, pera, préssec, meló, taronja, magrana, maduixa... Aporten aigua, vitamines, minerals i fibra.